Jak się odżywiać, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka ?
Można zapobiec zachorowaniu na raka poprzez zmianę sposobu odżywiania się - trzeba jeść zdrowo!
Poprzez mądry wybór tego co jemy, możemy chronić własne zdrowie i wesprzeć nasze ciało w obronie rakiem i innymi chorobami.
Niektóre produkty żywnościowe mogą sprzyjać powstawaniu raka, a inne pomagają naszemu ciału i systemowi odpornościowemu w walce z nim.
Co jeść ? Zacznijmy od zmniejszenia spożycia tłuszczów, szczególnie tłuszczów zwierzęcych. Zdrowa dieta powinna być bogata w owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste.
Warzywa np.: brokuły, szpinak, zielone warzywa liściaste, groszek, karczochy, kukurydza, marchew, pomidory, brukselka itp.
Owoce np.: maliny, jabłka, gruszki, winogrona, truskawki, banany, jeżyny, jagody, mango, morele, owoce cytrusowe, owoce suszone, śliwki, rodzynki itp.
Rośliny strączkowe np.: bób, ciecierzyca, soczewica, soja, fasola czarna, groch itp.
Orzechy i nasiona np.: orzechy włoskie, migdały, pestki dyni, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, nasiona sezamu, siemię lniane itp.
Zioła i przyprawy np.: czosnek, imbir, curry, kurkuma, bazylia, rozmaryn, kolendra itp.
Do picia np.: zielona herbata, herbaty ziołowe, owocowe, woda niegazowana, zamiast słodkich napojów
Lepsze są produkty pełnoziarniste niż mączne.
Przekąską powinien być owoc lub warzywo. Ale lepiej jak są one w postaci jak najmniej przetworzonej np. lepsze jabłko niż sok jabłkowy, lepszepłatki owsiane z rodzynkami niż ciasteczka owsiane z rodzynkami
Należy zmniejszyć spożycie alkoholu.
Mniej czerwonego mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (parówki, kiełbasy, wędliny itp.) Lepsze są np. ryby i drób.
Mięsa lepiej dusić i gotować niż smażyć na tłuszczu/grillować w zbyt wysokich temperaturach.
Używać tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany) unikać tłuszczów zwierzęcych i roślinnych przetwarzanych przemysłowo
Trzeba jeść tyle, żeby zachować właściwą wagę ciała.
Współczesne wytyczne żywieniowe profilaktyki przeciwrakowej kładą nacisk na dietę bogatą w żywność pochodzenia roślinnego: soja, rośliny kapustne, czosnek i warzywa zawierające karotenoidy.
Naukowcy zalecają, aby podstawą posiłków były owoce, warzywa i rośliny strączkowe, ponieważ ich składniki mają działanie antyoksydacyjne, nie sprzyjają otyłości i na przestrzeni całego życia redukują ryzyko powstania wszystkich rodzajów nowotworów.
1. Rak prostaty - zmniejszanie spożycia lub unikanie produktów mlecznych
Białko i wapń pochodzące z mleka zwiększają ryzyko zachorowania na raka prostaty. Nie należy spożywać więcej niż 100 gramów białego sera (lub pochodnych typu serki homogenizowane), nie należy pić więcej niż 2 szklanki mleka dziennie.Uwaga: Leki zawierające wapń dają taki sam skutek jak spożycie mleka. Nie należy zażywać więcej niż 400 mg wapnia elementarnego dziennie.
2. Raki jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, rak jelita grubego i rak piersi - zmniejszenie lub unikanie spożycia alkoholu
Dotyczy to wszystkich rodzajów alkoholu.3. Rak jelita grubego - unikanie czerwonego mięsa i przetworów mięsnych
Profilaktyka raka jelita grubego - lepsze ryby i drób (bez skóry).4. Rak jelita grubego, piersi, prostaty, nerki i trzustki - unikanie potraw z rusztu, smażonych i pieczonych
Karcynogeny zawarte w dymie i wytwarzane w mięsie po wpływem wysokiej temperatury. Unikając stosujemy profilaktykę raka jelita grubego.