2. Występowanie: co roku w Polsce zachorowuje ok. 1200 osób
3. Zachorowania: częściej chorują mężczyźni
4. Czynniki ryzyka: wiek (najwięcej chorych po 55 roku życia), płeć męska, picie mocnego alkoholu oraz palenie (i żucie) tytoniu (bardzo ważne!), niedobory niektórych witamin, gorące, ostre lub nieświeże potrawy, oparzenia przełyku kwasami lub zasadami, wcześniejsze zmiany chorobowe w przełyku (np. na tle refluksu), wcześniejsza radioterapia w okolicy przełyku
5. Objawy: na początku bez objawów.
Rak zaawansowany: pierwsze objawy - problemy z przełykaniem (dysfagia) na początku chleb itp. potem też płyny, bóle przy przełykaniu (odynofagia), nudności i wymioty szybko po jedzeniu, bóle za mostkiem i u góry brzucha.
Inne zaawansowane objawy: brak apetytu, chudnięcie, chrypka, kaszel, krwotoki
6. Rokowania: dobre przy wczesnym wykryciu (to zdarza się b. rzadko), a gorsze niż przy innych rakach. Szansa na przeżycie 5 lat od zachorowania to zaledwie 8% (8 osób na 100)
7. Badania: gastroskopia inaczej ezofagoskopia (badanie "rurą" przez usta, czasem z użyciem USG), RTG po wypiciu "papki", bronchoskopia, tomografia komputerowa, pozytonowa emisyjna tomografia komputerowa (PET) - kontrola po leczeniu
8. Leczenie: wczesna choroba: operacja, radioterapia, chemioterapia (cisplatyna i fluorouracyl)
Późna choroba: radioterapia, chemioterapia, założenie rurki do przełyku, laserowe lub inne udrażnianie przełyku, gastrostomia (rurka do żołądka przez brzuch), leczenie przeciwbólowe, przeciwwymiotne
9. Wyleczenie: wyleczenie możliwe we wczenej chorobie
10. Zobacz też: dieta antyrakowa, na raka
najlepsze szpitale onkologiczne w Polsce
Proszę zwrócić uwagę na częste "literówki": esophagus.